Ventileer het huis

Zuurstof en licht om huisstofmijt te bestrijden en

Huisventilatie heeft veel gezondheidsvoordelen. Enerzijds zorgen we ervoor dat de lucht wordt geoxygeneerd, waardoor stofdeeltjes en mijten worden verminderd en ook slechte geuren worden verwijderd. Bovendien kunnen ultraviolette stralen tegen sommige micro-organismen in huis werken, dus het is belangrijk om, waar mogelijk, ramen te openen zodat deze stralen het huis kunnen binnendringen. Door de natuurlijke luchtcirculatie kunnen we bovendien de vochtigheid van het huis regelen, vooral in gebieden met zeer droog weer of tijdens de koudere maanden. Dit is erg belangrijk omdat het gebruik van verwarmingstoestellen tijdens deze maanden van het jaar de omgeving waarin we leven te droog kan maken en dat, zoals we hieronder zullen zien, een negatief effect kan hebben op de gezondheid.

Het Sick Building Syndrome

Precies de warmte die wordt opgewekt door verwarming en huishoudelijke apparaten is een van de belangrijkste redenen waarom het wordt aanbevolen om minimaal één keer per dag te ventileren. Kachels, ovens, kachels of open haarden verspreiden kooldioxide, radon en stikstofoxide in de omgeving en dit kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid of slaapproblemen voor de bewoners.

In feite gebruikt de Wereldgezondheidsorganisatie het concept van het Sick Building Syndrome (SEE) om te verwijzen naar de “groep ziekten veroorzaakt door luchtverontreiniging binnenshuis”. Onder de middelen die deze ziekten kunnen veroorzaken, benadrukt de organisatie gassen en dampen van chemische oorsprong, bijvoorbeeld die afkomstig zijn van schoonmaakproducten, kunstmatige parfums of plastic voorwerpen die we thuis hebben. Het is ook belangrijk op te merken dat hoe dichter een ruimte is, hoe hoger de dichtheid van gassen.

Gebrek aan ventilatie: meer allergieën en meer virussen

Deskundigen associëren een gebrek aan ventilatie ook met een toename van allergieën, vooral in de tijd van het jaar waarin ze het meest aanwezig zijn. De reden is dat allergie-veroorzakende mijten, die zich voeden met dode huidcellen, ingebed raken in bedden, stoelen of banken. Om deze reden wordt aanbevolen dat mensen met een neiging tot allergieën de kamers goed ventileren en deze oppervlakken regelmatig reinigen. Om hoge pollenconcentraties van buitenaf te voorkomen, wordt het natuurlijk aanbevolen om dit na tien uur ‘s ochtends te doen en de ramen de rest van de dag gesloten te houden.

Gesloten omgevingen daarentegen vergemakkelijken ook de overdracht van virussen, omdat ze zich niet verspreiden en gemakkelijk kunnen worden overgedragen. Het is echter ook niet raadzaam om te overschrijden bij het luchten van het huis, omdat luchtstromen tot verkoudheid kunnen leiden. Ten slotte moet rekening worden gehouden met het effect van een gebrek aan vochtigheid op de gezondheid, waardoor de huid en ogen uitdrogen, waardoor de goede werking van het ademhalingsslijmvlies wordt aangetast.

Verbeter de lucht in ons huis

Het goede nieuws is dat we de meest schadelijke stoffen kunnen verwijderen en virussen en allergieën in huis kunnen voorkomen door elke dag minimaal 15 minuten te ventileren. Deze beluchtingstijd kan variëren naargelang het aantal mensen dat in huis woont, en neemt toe als er veel inwoners zijn.

Voor effectieve ventilatie is het belangrijk om natuurlijke stromingen in huis te creëren, of wat sommige experts ‘kruisventilatie’ noemen, namelijk twee ramen openen op twee tegenovergestelde plaatsen in huis zodat de lucht sneller kan circuleren. In deze tijd van het jaar is het aan te raden om grote ruimtes ‘s middags te ventileren, terwijl de slaapkamers’ s ochtends kunnen worden geventileerd (om de luchtvochtigheid bij het ademen ‘s nachts te elimineren) of voor het slapen gaan. Om de luchtvochtigheid te regelen, kunnen we elektrische luchtbevochtigers of ionisatoren gebruiken, of wedden op de altijd effectieve kamerplanten. Cactussen, bromelia’s, Engelse klimop of orchideeën zijn enkele opties om de lucht op natuurlijke wijze te vernieuwen.

Zeen Social Icons