De therapeutische kracht van het verzorgen van tuinen en boomgaarden thuis

De liefde voor de teelt en verzorging van planten kan een van die eeuwige liefdes zijn, onbetwistbaar en beoefend in alle culturen en te allen tijde. We hebben allemaal de onmiskenbare voordelen opgemerkt die direct contact met de aarde, met de natuur en al het welzijn dat ons op zeer verschillende en diepe niveaus kan brengen, ons brengt.

De Japanners weten dit heel goed, en vandaar is hun liefde voor zen-tuinen geboren. Die prachtige ruimtes waarin de Japanners zand, gladde stenen, grind, vegetatie en verschillende figuren verwerken en waarmee ze inspirerende en ontspannende omgevingen creëren, of die dienen als een ruimte voor meditatie of het cultiveren van aandacht en concentratie. . Velen van hen zijn openbaar en toegankelijk voor iedereen die een paar minuten of uren wil besteden aan contemplatie. Maar vele anderen maken ook deel uit van privétuinen en een dagelijkse verzorgingsroutine met belangrijke voordelen voor degenen die het beoefenen.

In onze cultuur zien we daar ook veel voorbeelden van. De afgezonderde monniken van de Cartuja de Escaladei, die van de 12e eeuw tot de 19e eeuw in het Catalaanse klooster woonden, woonden in hun persoonlijke cellen, maar hadden een ruimte voor de teelt van een tuin en een boomgaard. Dus de dag van dag tot dag van deze religieuze toegewijd aan contemplatie, werd verdeeld tussen religieuze praktijk, de studie van verschillende disciplines en de zorg voor hun persoonlijke tuin, als een geweldige manier om zowel lichaam, geest als geest te oefenen.

Wat zijn de voordelen van tuinieren?

Zoals we al zeiden, ze zijn talrijk en zeer gezond, omdat ze fysieke beweging combineren met behendigheid of geduld, wat een geweldige methode kan zijn om mindfulness of mindfulness te beoefenen en zo te genieten van de voordelen van deze contemplatieve oefening.

Verbetert geheugen, coördinatie en verantwoordelijkheid bij taken

Stimuleert kracht, balans, creativiteit en het leren van nieuwe vaardigheden (stelt je ook in staat verloren vaardigheden te hervatten)

Vermindert stress en bevordert rust en ontspanning

Het kan een nieuwe manier van plezier en socialisatie zijn

Het thuis kweken van groenten of aromatische planten kan een geweldige therapie zijn als we ons concentreren op het proces dat hun teelt omvat, van ontkieming tot oogst. De dagelijkse groei van de planten die we kunnen observeren, zal de stemming helpen verbeteren en zorgen van kinderen, volwassenen en ouderen wegnemen.

Zeen Social Icons