Tussen de vijfde en zevende maand begint de baby zijn eerste pap te nemen, omdat borstvoeding niet langer voorziet in zijn basisvoedingsbehoeften. Deze verandering van voeding is progressief en, beetje bij beetje, introduceert u nieuw voedsel in het dieet van uw baby, altijd volgens de aanbevelingen van uw kinderarts, meestal bevat de pap groenten, fruit en granen. Om ze te introduceren, moet u schema’s opstellen zodat uw baby eraan kan wennen en routines kan creëren. Geduld is de sleutel tot het maken van deze overgang, die sommige baby’s meer kan kosten dan andere. Als je begint met het geven van babyvoeding voor je baby, geven we je verschillende tips die je kunnen helpen in deze periode en enkele rijke, eenvoudige en voedzame recepten voor je kleintje.
Zelfgemaakte pap: moeten we kiezen voor ingrediënten van biologische kwaliteit?
Moet je biologische en biologische groenten en fruit kopen voor babyvoeding of is het niet nodig? Dit is een van de vragen die we onszelf meestal stellen als we pap beginnen te introduceren bij het voeden van onze baby. Biovoedsel is niet behandeld met pesticiden, dus het is een goede optie om je baby te voeden. Biologisch vlees is ook een veiligere optie voor de eerste maanden van je baby. In ieder geval voldoen de groenten, fruit en normale dierlijke producten die we in de supermarkt aantreffen ook aan alle veiligheidsgaranties die onze baby nodig heeft, zodat we ze voor deze recepten kunnen gebruiken.
Als je thuis je eigen pap gaat maken, kies dan altijd voor de meest verse producten. Geef de groenten en fruit zo snel mogelijk na aankoop door en zorg ervoor dat ze in goede staat verkeren.
Hoe de baby aan de pap te laten wennen?
Wanneer een baby de pap voor het eerst probeert, is het normaal dat het een soort afstoting vertoont, omdat het niet gewend is aan de textuur of smaak van dat voedsel, je moet geduld hebben en voorbereid zijn op elk type reactie. Begin met het geven van een paar eetlepels na het geven van de melk, met 2 of 3 is het voldoende om voor het eerst in contact te komen met het voer. Meng niet te veel ingrediënten in de eerste pap, met 2 groenten of fruit of granen is voldoende, bijvoorbeeld aardappel en wortel of aardappel en sperziebonen. Voeg geen zout, kruiden of andere smaakmakers toe.
Enkele tips die je kunnen helpen
Het spijsverteringssysteem van uw baby is nog steeds erg gevoelig, daarom mag het voedsel niet voor lange tijd worden bewaard of meerdere keren worden opgewarmd. Geef hem de pap direct na het opwarmen. Indien overgebleven, raden we u aan ze weg te gooien voor volledige veiligheid. Laat de pap na het koken niet langer dan een dag in de koelkast staan (tenzij je hem invriest).
Door: Blanca Nieto